Lægens dødelige eksperimenter 3/3 - DR2 20-12-2016

By : Otto

Published On: 2016-12-24

408 Views

58:44

Sandhedens labyrint.

Svensk dokumentarserie fra 2016.

Den svenske læge Paolo Macchiarini beskyldes for at bruge uhelbredeligt syge mennesker som forsøgskaniner og hans operationer bliver undersøgt af politiet. Da den verdensberømte stjernelæge tager plads foran tv kameraet forstår alle, at dette bliver hans sidste interview. Sygehusets direktør har frifundet ham for alle anklager om forskningsfusk - men mange spørgsmål står stadig ubesvarede.

Dokumentarprogrammet fortæller historien om den italienske kirurg Paolo Macchiarini, hans eksperimenter på fattige patienter og en svensk ledelse, der støtter ham.

Engang for snart mange år siden skrev jeg en anmeldelse af fjernsyn med et sarkastisk brod, nogle vil sige rimeligt spidst, om og mod lægestandens sammenspisthed. Samme nat, faktisk morgenstund, blev min hustru så syg, at jeg måtte tilkalde natlægen. Meget hurtigt, måske hurtigere end ellers, sprang en ung smart læge op ad trapperne med et smørret grin over munden.

Han havde såmænd læst min tv-anmeldelse i taxaen på vej herhen. Men selvfølgelig optrådte han helt i overensstemmelse med den hippokratiske ed. Hele vejen med diagnose og behandling var han eksemplarisk repræsentant for læger med og uden grænser. Siden svor jeg så vidt muligt aldrig at skrive andet end positivt om læger og andre fra den hvidkitlede klan.

Men denne svenske dokumentarserie, som afsluttedes i tirsdags sent aften, kalder på omtale. Historien om den italienske kirurg Paolo Macchiarinis luftvejsoperationer på uhelbredelige, men stakkels fattige patienter er rystende og chokerende. Helt klart lagt i gysertimen, hvor det ellers er film om zombier og genfærd, blod og vold, som bliver sendt, var den i den grad forbudt for børn og barnlige sjæle. Der var grusomme optagelser af menneskers kvæstede luftorganer.

Macchiarini satte plastikrør ind i syges halse på en sådan måde, at det mere mindede om klamphuggeri end kirurgi. Men som han selv noget arrogant sagde i det sidste interview med udsendelsens producer, at læge folk har næppe forstand på lægevidenskaben. Det havde andre læger og forskere imidlertid og trådte gudskelov frem. De forsøgte på alle måder at få manden standset, før hans fatale eksperimenter dannede præcedens i den ganske hospitalsverden.

Se afsnit 1 her: http://www.dailymotion.com/video/x56azjr_laegens-dodelige-eksperimenter-1-3-dr2-06-12-2016_shortfilms

Se afsnit 2 her: http://www.dailymotion.com/video/x56992f_laegens-dodelige-eksperimenter-2-3-dr2-13-12-2016_shortfilms

Den sidste af de tre patienter, som den italienske skandalelæge Paolo Macchiarini for år tilbage opererede på Karolinska-sygehuset i Stockholm, er død. Tyrkiske Yesim Cetir lod sig i 2012 operere af den italienske kirurg i Sverige, hvor Macchiarini hævdede at have udviklet en banebrydende ny teknologi, så patienter, der skulle have nyt luftrør, kunne få indopereret et syntetisk i plastik med stamceller fra patienten. To af de tre patienter, Paolo Macchiarini nåede at operere på, døde kort efter operationen, og nu er den tredje altså også død efter et liv på forskellige hospitalers intensivafdelinger efter operationen, skriver svenske SVT. I 2013 begyndte de svenske myndigheder at undersøge, om der var videnskabelig uredelighed forbundet med italienerens forskning, og efter at have gransket hans arbejde blev det slået fast, at han havde fusket med sin forskning ved bl.a. ikke at have udført de nødvendige forsøg: Macchiarinis sista struppatient död http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/struppatient-dod

Læs også: Paolo Macchiarini: A surgeon’s downfall http://www.bbc.co.uk/news/magazine-37311038

og: The Celebrity Surgeon Who Used Love, Money, and the Pope to Scam ... http://www.vanityfair.com/news/2016/01/celebrity-surgeon-nbc-news-producer-scam

Trending Videos - 28 April, 2024

RELATED VIDEOS

Recent Search - April 28, 2024